En els darrers anys s'han engegat diverses iniciatives incloses en un projecte global de recuperació del patrimoni històric.
El mes de juny de 2003, l'Arxiu Municipal va ingressar el fons documental de Can Masferrer, considerat de gran valor pels experts. Amb l'ajut de la Fundació Caixa Laietana, que en va finançar íntegrament l'adquisició, el municipi disposa de documents que contenen informació de la masia des del segle XIV fins al segle XIX.
Dins d'aquest projecte de recuperació patrimonial, s'emmarquen també les excavacions arqueològiques al Turó d'en Roina - Can Tacó, zona ubicada entre els municipis de Montornès del Vallès i Montmeló. Els treballs de prospecció han deixat al descobert una fortificació aixecada a final del segle II a C i erigida per controlar la Via Augusta al seu pas pel costat sud-est de la muntanya de les Tres Creus.
Una altra iniciativa ha estat la signatura d'un conveni entre Montornès, Vallromanes i la Universitat de Barcelona per redactar un projecte d'idees innovador per a noves prospeccions arqueològiques al poblat iber del Castell de Sant Miquel. Les últimes excavacions en aquesta zona es van fer durant les dècades 60 i 90 del segle XX.
Durant l’any 2005 i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, es va elaborar l'inventari dels bens patrimonials del municipi. L'inventari inclou tant el patrimoni immoble com el patrimoni moble on hi ha objectes i col·leccions, el patrimoni documental, el patrimoni cultural relacionat amb festes, tradició oral i costums i també el patrimoni natural.
El treball va ser la base per a l'elaboració del llibre Montornès a la vista. Elements per a la descoberta del patrimoni cultural i natural de Montornès del Vallès, editat per l'Ajuntament l'any 2009.