ARÉVALO MOYANO, Sergio. El temps retrobat. Tertúlies 2021-2022. Edició del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Montornès del Vallès, 2023.
Llibre que recull els records exposats pels participants en les tertúlies que la Biblioteca de Montornès va organitzar entre novembre de 2021 i desembre de 2022, amb l’objectiu de recuperar la memòria històrica del municipi. La pandèmia de COVID-19 va suposar un trasbals per a tota la societat i l’habitual desenvolupament de les tertúlies no en va quedar al marge. És per això que no hi va haver tertúlies entre març de 2020 i octubre de 2021.
El primer capítol recorre diversos aspectes de la construcció del Polígon Industrial Riera-Marsà i de la Ciudad Satélite. Els relats posen en relleu el pas del Montornès agrari a l’industrial; l’arribada de les famílies migrants; les dificultats que va patir el nou barri a causa de les promeses trencades pel que fa a serveis i equipaments, i la lluita obrera i veïnal, entre d’altres.
El segon capítol se centra en l’àmbit de la salut per conèixer la situació sanitària del poble i la trajectòria dels professionals del sistema mèdic a la segona meitat del segle XX. De la mateixa manera, es parla dels tractaments mèdics i de les medicines avui en desús, però que resultaven ben comunes fa dècades.
La segona part de l’opuscle recull la continuació de les memòries de Sebastià Monteis en relació als carrers i les cases del nucli antic de la vila. El seu primer escrit, sobre masies al voltant del poble, es va publicar a l’opuscle de les tertúlies de 2018. Monteis és un veí de Montornès que va treballar com a tractorista i transportista. Gràcies a la seva feina va conèixer de primera mà el paisatge urbà i la seva gent: noms, motius, feines, edificacions, eines, vehicles, costums, curiositats i anècdotes... tot molt lligat a la vida agrícola dels anys cinquanta i els inicis del procés d’industrialització dels anys seixanta.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.