La Fira de l’Economia Social i Solidària de Montornès tindrà lloc del 7 al 10 de novembre. La programació inclou conferències, visites i debats per sensibilitzar sobre la importància de l’aigua i explorar models de gestió pública adaptats a la nova realitat climàtica.
Del 7 al 10 de novembre, Montornès acollirà la 7a edició de la Fira de l’Economia Social i Solidària (FESS), que aquest any posa el focus en la gestió de l’aigua davant la greu situació de sequera que afecta el territori. Una realitat que obliga els municipis a adaptar-se i prendre mesures per assegurar el dret bàsic de l’abastiment d’aigua per a tothom.
La programació inclou conferències, visites guiades, debats i altres activitats. L’objectiu és apropar als veïns i veïnes de Montornès i de la comarca les principals qüestions i reptes que envolten la gestió de l’aigua.
Així, per al 7 de novembre s’ha previst tot un matí de ponències i debats, en què s’aprofundirà en els diversos models de gestió pública de l’aigua (directa, consorciada, empresa municipal...) i s’abordaran qüestions relacionades amb les innovacions pel que fa al tractament de l’aigua i les infraestructures tant d’abastiment, com de tractament després de l’ús. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia.
10 any de municipalització a Montornès
Fa deu anys que Montornès es va integrar a CONGIAC, el Consorci per a la Gestió Integral de l’Aigua de Catalunya i, des de llavors, gestiona l’abastiment a través de l’empresa pública GIACSA. La part de gestió que té a veure amb les aigües grises i el clavegueram es canalitza a través del Consorci Besòs-Tordera. Com a part de la programació de la FESS, s’ha previst un programa especial que s’emetrà per Vallès Visió TV el 8 de novembre a les 20.30 h, en què s’explicarà que s’ha fet des de Montornès en aquest àmbit.
Visites i accions en primera línia
El programa de la FESS també incorpora una passejada pel Camí Fluvial i visites guiades a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Montornès i a l’Urban River Lab, un espai de referència en la recerca i estudi de fórmules per al tractament de les aigües. Les visites tindran lloc el dissabte 9 de novembre al matí i requereixen inscripció prèvia.
El mateix dia a la tarda, Can Saurina acollirà diverses activitats dedicades als ecosistemes fluvials entre les quals, la projecció del primer capítol de la sèrie Gent de riu i un debat sobre l’impacte de la sequera amb membres de Cimera Social de l'Aigua de Catalunya. L’associació local Montornès Animal, per la seva banda, presentarà el balanç de les campanyes de recollida de residus impulsades en els darrers anys. La mateixa entitat proposa per al dia següent, el 10 de novembre, una sessió de neteja i de recollida de residus a l’entorn del riu.
Feina i col·laboracions destacades
La 7a FESS està organitzada per l’Ajuntament de Montornès juntament amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Oriental, i compta amb la col·laboració d’ens com l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP) i el Consorci Besòs-Tordera, així com ajuntaments, entitats i empreses, que aportaran la seva experiència en el desenvolupament de models orientats a aconseguir una gestió més justa, sostenible i adaptada als nous desafiaments climàtics.
A l'adreça montornes.cat/fess2024 hi ha el detall del programa, les entitats participants i l'enllaç amb els formularis per a les activitats que requereixen inscripció.