Aquest dijous a la tarda Montornès ha acollit la sisena i darrera trobada del fòrum permanent per al disseny de la Carta Europea de Turisme Sostenible del parc. A la sessió s’ha presentat el document, que recull 25 actuacions per millorar aspectes com la mobilitat, el turisme i la comunicació al territori.
El procés participatiu per a l’elaboració de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) del Parc de la Serralada Litoral ha arribat a la seva fi aquest dijous a la tarda en un acte celebrat a Can Saurina. Durant un any i mig, amb la coordinació de l’empresa Repte Territorial, prop d’una vintena de representants d’entitats i empreses de la zona han treballat conjuntament en aquesta iniciativa de la Federació Europarc per al desenvolupament del turisme sostenible en espais protegits d’arreu d’Europa.
La CETS és una acreditació de millora continua i una eina de gestió que té com a principal objectiu garantir la compatibilitat entre la conservació del territori, el desenvolupament socioeconòmic local i la promoció del turisme sostenible.
A la sessió celebrada a Montornès s’ha validat el Pla d’actuacions 2025-29 de la CETS del Parc de la Serralada Litoral, aprovat dimarts pel Consell Plenari. El document recull un total de 25 accions, entre les quals hi ha la identificació d’espais alternatius d’interès patrimonial, la posada en marxa d’una jornada anual de promoció del territori, la creació d’un curs de Bon coneixedor/a del parc o la catalogació d’espais de turisme sostenible. El pla està pendent d’aprovació per la Federació Europarc, que cap a la primavera realitzarà una auditoria de la candidatura que el Parc de la Serralada Litoral presentarà cap al desembre.
Com a municipi integrant del Parc de la Serralada Litoral, Montornès ha participat en les 6 trobades del fòrum permanent.
Ajudes europees per a quatre parcs naturals
La trobada de Montornès també ha servit per posar sobre la taula algunes de les accions que la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona està implementant en base als 2M € d’ajuts que ha rebut a partir dels Fons Europeus Next Generation. Els ha destinat als quatre parcs que disposen d’una CETS: El Parc de la Serralada Litoral, el Parc Natural del Montseny, el Parc del Garraf – Olèrdola – Foix, i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Entre el 2023 i 2025 s’hi duen a terme mesures com la creació d’un itinerari practicable, la compra de material esportiu per facilitar l’accessibilitat als parcs, i prestacions tecnològiques per aprendre sobre la fauna del territori.