Els actes d’enguany han inclòs una ofrena floral, una ballada de sardanes, una actuació de la Coral La Lira i l’obertura d’una exposició sobre les persones deportades que van ser obligades a treballar per als nazis durant la Segona Guerra Mundial. El veïnat podrà visitar la mostra a Can Saurina fins al 5 de maig.
Un any més, l’Ajuntament ha commemorat l’aniversari de la proclamació de la II República amb activitats a Can Saurina i a l’exterior de l’equipament, a la plaça de la República. Els actes han aplegat una vuitantena de persones aquest diumenge, 14 d’abril.
La jornada va començar amb una ofrena floral a càrrec del Consistori i del grup municipal de Montornès en Comú al davant del monument Memòria Històrica. Seguidament, la Societat Coral La Lira va interpretar una cançó i l’Associació Cultural Palau Dalmanla va conduir una ballada de sardanes.
Ja a l’interior de l’equipament, es van dur a terme parlaments previs a l’obertura de l’exposició Lliçons per al present: Rotspanier. Treballadors forçats espanyols a la Segona Guerra Mundial. La (des)memòria europea de l'antifeixisme, un projecte impulsat per la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb altres entitats i universitats espanyoles, franceses i alemanyes. Hi van intervenir el president de l’Amical de Mauthausen, Joan Calvo; el comissari de l’exposició per la URV, Jaume Camps; l’alcalde, José A. Montero; i el regidor de Memòria Democràtica, Sergi Martínez.
El vincle entre el franquisme i el nazisme, en una exposició
La mostra del projecte Rotspanier inclou imatges i textos sobre les més de 50.000 persones exiliades i deportades de la Guerra Civil espanyola que van ser forçades a treballar per a l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial. Els nazis els anomenaven “rotspanier”. A l’exposició es mostren algunes de les biografies d’aquestes persones, entre elles Olvido Fanjul, Francisco Font i Joan Mestres.
L’exposició romandrà a Can Saurina fins al 5 de maig. L'horari de visita és el següent:
L'entrada és gratuïta.