A l’entorn de la commemoració s’han programat dues visites guiades a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Montornès perquè el veïnat conegui el funcionament de la planta. Serà aquest dissabte al matí, amb inscripció prèvia al codi QR del cartell de l’activitat.
Cada 22 de març es commemora el Dia Mundial de l’Aigua per centrar l’atenció en la importància de l’aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible d’aquests recursos. Enguany la campanya té com a lema Aigua per la Pau, amb l’objectiu de defensar la igualtat d’accés a l’aigua compartida en plena crisi climàtica i reivindicar-la com a dret humà. La Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) va fixar aquesta fita el 1992 a Rio de Janeiro.
Aprofitant la commemoració, i prenent com a base la campanya L’aigua no cau del cel que la Generalitat promou davant l’episodi de sequera, el Consorci Besòs Tordera ha organitzat dues visites guiades a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Montornès. Dissabte al matí qui hi assisteixi podrà recórrer les instal·lacions i conèixer el seu funcionament. S’han programat dues sessions: una de 10 a 11.30 h i una altra de 12 a 13.30 h.
L'EDAR de Montornès tracta les aigües residuals de Montornès, Parets, Vilanova, Vallromanes, Montmeló, una part de Granollers i Mollet, Lliçà de Vall i Lliçà d'Amunt, així com les generades pels assentaments industrials. La planta té capacitat per tractar un cabal de 40.000 m3/dia i disposa d'instal·lacions de generació d'energia en forma de biogàs, energia elèctrica per cogeneració i energia fotovoltaica que serveixen per a l'autoconsum en els processos de depuració de l'aigua residual.
Per assistir a les visites a l'EDAR de Montornès cal formalitzar la inscripció prèviament al codi QR que trobareu a la imatge adjunta.
A Montornès, gestió responsable i eficient
Des de l’any 2014, Montornès realitza una gestió pública de l’aigua i anualment destina 150.000 euros a la xarxa de subministrament per dur-hi a terme actuacions de millora. Durant el 2023 la xarxa d'abastament que es consumeix va tenir un rendiment del 84.6 %, una eficiència superior a la mitjana d’altres municipis, la qual cosa cosa vol dir que hi ha menys fuites.
Per cobrir altres necessitats d’aigua que no tenen a veure amb el consum als habitatges, s'aprofiten aigües del subsòl mitjançant pous. L’Ajuntament compta amb una subvenció de 316.136,9 € de l’ACA per al condicionament dels pous de l’Ametller i del dipòsit de Can Xec. Tota l'aigua que es fa servir per a la neteja viària i de maquinària surt dels pous. L’aigua del subsòl també serveix per regar el 33 % de les zones verdes.
En relació al consum, gràcies a la col·laboració de tothom va passar dels 938.092 m3 el 2022 als 870.208 m3 el 2023.
A la infografia adjunta podeu consultar com és el cicle de l'aigua a Montornès: gestió pública, des de la captació fins a la tornada a la natura.