Entre l’octubre i el novembre es duran a terme activitats emmarcades en la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental. Hi ha la projecció del documental "Buscant la sortida" i un col·loqui posterior, així com quatre tallers sobre benestar emocional, entre altres propostes.
A l’entorn del Dia Mundial de la Salut Mental, que té lloc cada 10 d’octubre, el Departament de Salut Pública de l’Ajuntament ha dissenyat una programació d’activitats per sensibilitzar el veïnat sobre tot allò que envolta les persones i les famílies que pateixen problemes de salut mental. El document porta per títol Salut mental, salut mundial: un dret Universal.
Les propostes començaran l’11 d’octubre, a les 18.15 h, a la Biblioteca de Montornès amb la presentació del programa i la lectura del manifest. Seguidament es projectarà el documental Buscant la sortida, produït per TV3, i es realitzarà un col·loqui sobre el tema. L’acte comptarà amb la participació de la regidora de Salut Pública, Mar García, i la directora del CAP de Montornès, Elena Lázaro.
A més, també a la Biblioteca, s’han programat quatre tallers formatius centrats en qüestions vinculades al benestar emocional. D’aquesta manera, la Fundació Alzheimer Catalunya oferirà sessions de dues hores sobre musicoteràpia (18 d’octubre), l’autocura i l’envelliment actiu (25 d’octubre), Art-teràpia (8 de novembre) i les persones cuidadores (15 de novembre). Totes les sessions tindran lloc de 16 a 18 h. Les inscripcions són gratuïtes i limitades. Estan disponibles trucant a la Biblioteca (93 568 65 30).
La represa de les caminades setmanals del programa Salut, pas a pas també està recollida a la programació dedicada a la salut mental. La primera sortida serà el 19 d’octubre per la plana de Can Vilaró. El punt de trobada serà a les 9.15 h als jardins de l’Ajuntament.
Finalment, la contacontes mOn mas dedicarà una sessió de contes a la problemàtica dels trastorns mentals el 23 de novembre, a les 17 h, a la Biblioteca. En aquest cas cal reservar entrada prèviament al web entrades.montornes.cat (disponibles properament).
La importància de la salut mental
La commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental va néixer el 1992 de la mà de la Federació Mundial de la Salut Mental, amb l’objectiu de sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, lluitar contra l’estigmatització que pateixen les persones afectades, impulsar iniciatives que en millorin l’atenció i equiparar la salut mental amb la salut física.
Es defineix la salut mental com un estat d’equilibri i benestar en què una persona és conscient de les seves capacitats i pot desenvolupar les seves habilitats cognitives i emocionals, viure en societat i satisfer adequadament les demandes de la vida quotidiana.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.