Aquest dimarts ha entrat en vigor el decret llei aprovat pel Consell Executiu en el qual es declara l'excepcionalitat per sequera. La mesura implica restriccions en el consum d’aigua i afecta 224 municipis, entre els quals hi ha Montornès.
Després de constatar el descens de les reserves, l’Agència Catalana de l’Aigua ha activat la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga.
Aquest canvi situa 224 municipis de 15 comarques, prop de 6 milions d'habitants, en situació d’excepcionalitat.
Es pren aquesta mesura pel risc de desabastament i perquè ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix (27 %) i sense que s’hagin recuperat, a causa de la falta de pluges.
Què comporta l’excepcionalitat?
Aprovació del Decret llei per garantir l'abastament
El Consell Executiu ha aprovat una nova mesura per fer front a la sequera, concretament un Decret llei que entra en vigor aquest dimarts destinat a protegir el subministrament de les xarxes d’abastament d’aigua potable, amb la finalitat d’evitar la interrupció del subministrament domiciliari.
Piscines
La utilització d'aigua per a l'ompliment de piscines queda limitada als casos següents:
· El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua.
Reg
Prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte:
· Per a regs de supervivència d’arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s’ha de fer amb la mínima quantitat d’aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg gota a gota o regadora.
· El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l’esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m3/ha/mes i acomplint la resta de limitacions que digui l’ens local.
· La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.
Neteja carrers, mobiliari urbà
Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.
· Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
Neteja de vehicles
La neteja de qualsevol tipus de vehicle queda limitada als casos següents:
- Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua.
- Fora dels establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l'ús d'esponja i galleda.
Font: gencat.cat