Davant la gravetat de les conseqüències derivades de la introducció de la grip aviària a diverses granges lleidatanes, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural insta la ciutadania i les persones que mantenen aus de corral per a autoconsum a seguir totes les mesures de prevenció i comunicar la sospita de la presència de la malaltia.
A partir de la detecció d’influença aviària d’alta patogenicitat de subtipus H5N1 en els galls d’indi d’una granja d’engreix al municipi d’Arbeca (Lleida), la Generalitat de Catalunya ha emès un comunicat per alertar la ciutadania i les persones que tenen granges d’autoconsum sobre els efectes de la malaltia.
La influença aviària provoca elevada mortalitat en aus i és altament contagiosa entre elles. Les aus salvatges en poden ser portadores i transmetre el virus a aquelles que viuen als corrals a través del contacte directe o indirecte, ja sigui a través de femtes, aigua compartida, secrecions nasals, per persones, equips o estris, entre d’altres.
En aquest sentit, es recorda que és obligatori comunicar la tinença o cria d’aus de corral, encara que sigui per a l’autoconsum, a l’Oficina Comarcal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) corresponent amb l’objectiu de poder localitzar les granges i aplicar mesures de protecció. També han de complir amb les restriccions temporals de cria a l’aire lliure per prevenir el contacte de les aus de corral amb les salvatges.
Per controlar la influença aviària d’alta patogenicitat també és important notificar-ne qualsevol sospita. Hi ha els següents signes:
Mesures actualment aplicades a tot Catalunya
Totes les granges (comercials i autoncosum), incloses les persones particulars amb tinença d’aus de corral no registrades ubicades a zones d’especial risc i vigilància, han d’aplicar les següents mesures d’acord amb l’article 5.1 de l’Ordre APA/2442/2006:
Per a més informació podeu consultar el vídeo adjunt.