El procés de participació ciutadana impulsat per a l’elaboració del PAESC ha recollit una cinquantena de propostes incorporades al document final. Entre les accions previstes hi ha la redacció d’una Ordenança per a l’estalvi d’aigua i d’un Pla director del verd urbà, la implantació d’instal·lacions solars fotovoltaiques a cobertes públiques o el disseny de campanyes per sensibilitzar la ciutadania.
El procés d’elaboració del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) de Montornès ha arribat a la seva fi en els darrers dies amb el segon taller ciutadà. Una vintena de persones han assistit a la trobada realitzada al Teatre Margarida Xirgu per conèixer l’informe amb el contingut final del document. La reunió ha comptat amb les intervencions de la regidora de Medi Ambient, Mar García, i de Carla Garcia i Arnau Esparza de l'Estudi Ramon Folch i Associats.
Mitjançant un primer taller participatiu celebrat el 29 de setembre (que va comptar amb una trentena de participants), una sessió amb el Consell d’Infants del 18 d’octubre, i la plataforma participa311 s’han recollit 46 propostes que s’han incorporat al total de 73 accions que finalment composen el PAESC. Si s’aconsegueixen dur a terme el total de les actuacions, es calcula que l’any 2050 a Montornès s'hauran reduït les emissions de CO2 en un 58 % respecte al 2005.
Actuant sobre sis eixos bàsics
Les accions integrades al PAESC estan repartides en sis eixos: Transició energètica, Mobilitat sostenible, Gestió eficient de l’aigua, Residu zero, Infraestructura verda i biodiversitat, i Governança i reducció del risc.
L’apartat de Transició energètica recull 29 iniciatives entre les quals hi ha la implementació d’instal·lacions solars fotovoltaiques a cobertes públiques, la redacció d’un Pla Director d’Equipaments municipals que endreci els espais per ràtios de consum energètic i contempli millores, o el foment de les comunitats energètiques entre equipaments, empreses i habitatges.
Pel que fa a l’eix de la Mobilitat sostenible, s’han recollit 17 accions com la promoció del Carsharing entre particulars, la implantació d’una llançadora d’autobús entre l’estació de tren de Montmeló i el nucli urbà de Montornès, o l’aposta pels Plans de Desplaçaments d’Empresa (PDE) inclosos en les administracions.
L’àmbit de Residu Zero contempla 4 accions entre les quals hi ha el llançament d’una campanya per promoure la compra a granel, el producte de proximitat i la substitució de les bosses d’un sol ús.
Pel que fa la Gestió eficient de l’aigua, una de les 6 actuacions més destacades per part de la ciutadania és la redacció d’una Ordenança per a l’estalvi d’aigua. Durant el 2022 s'ha treballat la normativa per tal de poder ser aprovada el 2023 i serà d’aplicació en edificacions i construccions noves, incloent-hi les sotmeses a rehabilitació i/o reforma integral, canvi d’ús de la totalitat o part de l’edifici o construcció. Un exemple seria l’habilitació d’un sistema per a la reutilizació d’aigua sobrant de piscines en la construcció de nous edificis.
L’eix Infraestructura verda, espais naturals i biodiversitat recull 13 propostes com l’elaboració d’un Pla director del verd urbà, i mesures com reduir la calor a través de la plantació de més arbrat que generi ombra i impulsar la gestió forestal sostenible.
Finalment, a l’apartat Governança i reducció del risc es preveuen 4 accions més centrades en una estratègia de difusió i implicació ciutadana envers l’emergència climàtica a través de la millora de la comunicació.
Informació i atenció a través de l’Oficina d’Acció Climàtica Coincidint amb la Setmana de l’Energia, l’Ajuntament va anunciar la creació d’una Oficina d’Acció Climàtica a Montornès que també està inclosa en el PAESC. A l’espai s’assessorarà el veïnat sobre qüestions com la instal·lació de plaques solars, les bonificacions mediambientals o la reducció de la factura elèctrica. Per fer ús del servei cal adreçar-se a l’Oficina d’Atenció Ciutadana a través del correu electrònic (Necessites javascript per veure aquest correu-e), els telèfons 93 572 11 70 i 93 568 81 27 o presencialment amb cita prèvia al web montornes.cat/citaprevia.