El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera, dels quals forma part Montornès, col·laboraran per generar biometà, un gas renovable, a partir del biogàs que es genera a les seves plantes de tractament de residus.
El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera han presentat aquesta setmana el projecte conjunt BioVO. La iniciativa preveu l'obtenció de biometà a partir dels excedents de biogàs que es produexen a la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge del Consorci de Residus i a la Estació Depuradora d’Aigües Residuals del Consorci Besòs Tordera. A l'acte, celebrat al Consorci Besòs Tordera, ha assistit l'alcalde de Montornès, José A. Montero.
Una instal·lació de filtres permetrà aprofitar el biogàs excedent
Per produïr el gas es construirà una planta d’enriquiment de biogàs o upgrading al polígon industrial El Raiguer, a cavall entre Granollers i Montornès. Aquesta instal·lació estarà formada per una planta de neteja i purificació de biogàs, un gasòmetre amb capacitat per a 1.250 metres cúbics i un mòdul d'injecció de biometà a la xarxa de gas natural.
El biometà és una alternativa als combustibles fòssils, tenint en compte que es pot barrejar amb el gas natural i injectar directament als gasoductes convencionals, o bé utilitzar-lo com a biocombustible per a mitjans de transport.
Subvenció del Fons Feder
El projecte BioVO té un cost de 2.775.000 euros i ha rebut una subvenció d’1.012.944 euros per part de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER). La resta de la inversió es repartirà al 50% entre els dos consorcis. Actualment, el projecte està en fase d'adjudicació i la previsió és que pugui entrar en servei el juliol del 2023.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.