L’equipament del barri de La Bòbila és un dels tres projectes estatals que la xarxa Ayuntamientos #PorElClima ha distingit a la primera edició dels premis. Des de l’inici, l’edifici ha estat concebut com una infraestructura ecològica i eficient i compta amb la qualificació energètica A. A més, el centre és candidat a obtenir la certificació VERDE del Green Building Council.
Aquest dijous al matí la xarxa Ayuntamientos #PorElClima ha lliurat els reconeixements de la 1a edició dels Premis “50+1 iniciativas municipales por el clima”. L’objectiu de la iniciativa és valorar l’acció climàtica d'ajuntaments petits i mitjans.
El Centre Juvenil Sputnik de Montornès ha rebut una de les tres distincions honorífiques a projectes ambientals realitzats arreu del territori espanyol. Les altres dues han anat als ajuntaments de Belorado (Castella i Lleó) i Jaca (Aragó).
S’hi han presentat 135 accions que abasten múltiples àmbits d’actuació: la renaturalització d’espais, el càlcul de la petjada de carboni, la promoció de la mobilitat sostenible, o les accions amb voluntariat i participació social, entre d’altres. El comitè d’experts que ha valorat totes les propostes està format per representants de la Fundación Ecología y Desarrollo (ECODES), IBERDROLA, Red de Ciudades por la Bicicleta (RCxB), Red Española de Desarrollo Rural (REDR) i la Universitat de Salamanca.
A més del Centre Juvenil Sputnik, l’Ajuntament de Montornès també havia presentat una altra acció al concurs: la instal·lació d’una planta fotovoltaica de 15 kW a una de les parts superiors del Complex Esportiu Municipal Les Vernedes.
Durant l’acte, realitzat de manera presencial des de l’Escola Politècnica Superior d’Àvila, s’ha projectat un vídeo sobre l’equipament montornesenc. L’alcalde, José A. Montero, hi ha intervingut de manera telemàtica per agrair la distinció.
Un equipament amic del clima
Inaugurat l’octubre de 2020, el Centre Juvenil Sputnik ha estat concebut com una infraestructura ecològica i eficient, i compta amb la qualificació energètica A. Entre els seus aspectes diferencials hi ha els aïllaments, els materials constructius (alguns d’ells reciclats) i l’aprofitament energètic.
L’edifici disposa de plaques solars fotovoltaiques i d’un sistema informatitzat de control de consums (d’aigua i electricitat) i de nivells de CO2 per garantir la qualitat de l’aire interior.
Els 500m2 d’instal·lacions distribuïts en dues plantes donen cabuda a espais per a la gestió, una sala polivalent amb accés a terrassa, sala d’estudis, sala taller i altres espais exteriors per poder-hi fer espectacles i activitats artístiques.
L’Sputnik, camí d’aconseguir la certificació VERDE
L’equipament també opta a rebre la certificació VERDE de l’associació espanyola Green Building Council, una entitat sense ànim de lucre que promou la transformació del sector de l’edificació cap a un model més sostenible.
Per aconseguir el distintiu s’avaluen aspectes com la situació de l’edifici, la qualitat ambiental interior (aire, llum, soroll, comfort...), la gestió de recursos (energia, aigua, materials...), la integració social (accessibilitat, formació, comunicació...) i la qualitat tècnica de l’edifici (monitorització, documentació, manteniment...).