Durant tota la setmana l'alumnat de les escoles i instituts de Montornès participa en activitats programades des de l'Ajuntament a l'entorn del 8M. Alguns centres també desenvolupen propostes pròpies per donar a conèixer entre l'alumnat el significat d'aquest dia i els valors reivindicatius envers la igualtat que l'acompanyen.
L'alumnat de cicle superior de tots els centres de primària passarà a partir d'aquest dimecres i fins al 18 de març per l’Espai Cultural Montbarri per visionar la pel·lícula Whale rider, un film reivindicatiu sobre el rol de la dona en una societat patriarcal fortament ancorada en la tradició. L'activitat forma part de les propostes organitzades per l'Ajuntament amb la col·laboració de l’Associació Cultural Granollers, en el marc del programa Anem al Teatre, i que aquesta vegada, a més, conjuga la promoció de les arts escèniques amb els valors del 8 de març.
La proposta per a l'alumnat de 3r d'ESO és l’obra de teatre Kdm x akbà ptó?, un espectacle que s'endinsa en les relacions afectives i la sexualitat entre el jovent des de la reflexió i el debat.
El 8M també està present en activitats organitzades des dels mateixos centres educatius. Així, l'Institut Vinyes Velles, ha abordat la jornada des de diverses vessants acadèmiques: la matèria d'Educació Visual i Plàstica, ha treballat el cartellisme reivindicatiu i la tècnica del retrat amb dones referents al llarg de la història. Des de les Ciències Socials, s'ha incidit en l'origen del 8M i l'evolució del moviment feminista. L'Institut Marta Mata ha treballat amb l'alumnat de 1r d'ESO el projecte Qui és ella? per conèixer i reivindicar el paper i la contribució a les diferents disciplines científiques, artístiques i humanístiques de les dones en la història. A 4t d'ESO han fet una exposició d'obres d'art i a la biblioteca una exposició monogràfica i un recull de literatura feminista.
El cicle superior de primària de l'Escola Mogent, per la seva banda, també s'ha iniciat en els esdeveniments històrics que van ser l'origen del 8M; el cicle mitjà ha fet una cerca dels noms de carrers femenins de Montornès i de les alcaldesses que han governat; i el cicle infantil s'ha apropat a la temàtica a partir de contes.
L'Escola Marinada ha treballat el 8M de forma global. Cada nivell s'ha centrat en una dona artista. Els treballs s'exposen per tota l'escola.
La coeducació, necessària en tots els àmbits
La coeducació és un dels eixos de treball destacats dins del Pla Educatiu d’Entorn i del Pla d’Igualtat Municipal que es desenvolupen a Montornès. Per això, ja des del curs passat ha estat el tema central de treball de l’EDE (Espai de Debat educatiu) que mensualment aplega famílies i professionals de la comunitat educativa. La temàtica també ha centrat un seminari de professorat de primària i secundària.
Les accions es reforcen amb activitats que permetin avançar en la introducció de la coeducació en l’àmbit escolar, però també als espais d’educació no formal i en l’entorn familiar.