L’entorn del monòlit de l’Onze de Setembre, adequat a la normativa sanitària referida a la celebració d’actes culturals, ha acollit un centenar de persones. La jornada ha inclòs la lectura del manifest, les habituals ofrenes florals, un ball i un concert.
Els darrers batecs de l’estiu han estat presents aquest matí, durant l’acte institucional de la Diada a Montornès. No hi ha hagut cap rastre de la pluja dels darrers dies, així que el sol i la calor han estat el teló de fons de l'esdeveniment, de nou ubicat als jardins de l’Ajuntament.
Per evitar aglomeracions, l’organització havia demanat la participació d’un màxim de dues persones per entitat. D’aquesta manera, enguany hi han assistit un centenar de veïns, veïnes i representants d’associacions i formacions polítiques. A més, s'ha perimetrat la zona i s'ha proporcionat gel hidroalcohòlic als i les assistents abans d'accedir al recinte.
Com és habitual, la commemoració ha començat amb la interpretació de El Cant de la Senyera, a càrrec de la Cobla Foment del Montgrí, mentre dos representants del cos de la Policia Local s’encarregaven de la hissada de la bandera.
L’Esbart Dansaire de Montornès ha seguit posant el toc musical al matí amb la interpretació del Ball de l’Homenatge. La presidenta de l’entitat, Anna Boné, i el músic local Dani Garrido a la gralla han interpretat la dansa per tercer any consecutiu.
Després de les 17 ofrenes florals, l’alcalde, José A. Montero, ha llegit el manifest, subscrit pels grups municipals de Montornès en Comú, el Partit dels Socialistes, Més per Montornès, el Partit Popular i Montornès per la República – Primàries Catalunya.
Aquest cop la coral i l’esbart de la Societat Coral La Lira no han pogut oferir la seva tradicional actuació en directe. No obstant, en els darrers dies el cor de Marta Dosaiguas ha publicat un vídeo interpretant la cançó Agafant l’horitzó, de Txarango, enregistrat especialment per a l’ocasió.
Tot i que la ballada de sardanes no ha estat possible, part de les persones assistents han rememorat temes com El Meu Montornès, de l’autor Jordi Molina amb lletra de Pilar Casilla i adaptació per a coral i piano de Carles Rosat, a partir del concert de sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí, que ha posat el punt i final a una Diada ben diferent.