Cada 18 d’abril se celebra el Dia Internacional dels Monuments i Llocs històrics. Enguany, l’Arxiu Municipal i el Servei de Patrimoni proposen una visita virtual a través d’imatges del Castell de Sant Miquel i per conèixer les darreres actuacions que s’hi ha dut a terme, sense sortir de casa.
La situació excepcional en què ens trobem està posant a prova la commemoració de moltes dates, com el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics que se celebra cada 18 d’abril. L’Ajuntament de Montornès, a través de l'Arxiu Municipal i del Servei de Patrimoni, i juntament amb l’Ajuntament de Vallromanes, no ha volgut deixar passar l’ocasió i ha adaptat la jornada a una celebració virtual amb un itinerari pel Castell de Sant Miquel.
La visita està formada per 24 imatges, que mostren com s’ha dut a terme la campanya inicial de la primera fase del Pla director de recuperació i la posada en valor d’aquest monument. Hi treballen conjuntament els ajuntaments de Montornès del Vallès i de Vallromanes, el Consorci del Parc de la Serralada Litoral, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Les actuacions
En aquesta primera actuació s’ha treballat en l’excavació i consolidació de l’element més visible i simbòlic del castell: la torre Mestre o de l’Homenatge. El primer pas ha estat la desbrossada vegetal general sobre l’àrea on s’havia projectat la campanya.
Després s’han dut a terme els treballs d’excavació arqueològica del subsòl de l’interior de la torre i del perímetre extern, així com la restauració i consolidació d’aquelles restes arquitectòniques que ho han necessitat, especialment el coronament de la torre i un àmbit de pedra reblert pel seu propi enderroc, situat a l’oest de la torre.
S’ha consolidat també l’accés original a la torre que era una porta situada a la primera planta i que es troba actualment seccionada. A la base de la torre han aparegut també restes i estructures inèdites de l’àmbit situat al vessant oest de la mateixa, delimitat per la pròpia muralla del castell.
Paral·lelament s’han efectuat actuacions per netejar pintades lamentables que hi havia en el parament de la torre, tant a l’interior com a l’exterior.
A mitjans del mes de març, va concloure aquesta primera gran intervenció sobre el monument. Les tasques arqueològiques es van iniciar el 14 d’octubre de 2019. Aquest treball serà el precedent de l’estudi exhaustiu del material arqueològic —sobretot d’origen ceràmic— i de totes les dades recollides durant les excavacions.
Per què celebrem el Dia dels Monuments?
El Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics va ser una proposta de l’ICOMOS (International Council of Monuments and Sites) l’any 1982 i l’UNESCO (United Nations for Education, Science and Culture Organitation) la va fer seva. L’objectiu és promoure la consciència sobre la diversitat del patrimoni cultural de la humanitat, la seva vulnerabilitat i els esforços necessaris per a la seva protecció i conservació.