En els darrers dies s’ha presentat el mapa elaborat pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) amb els 150 elements més destacats del Patrimoni Industrial de Catalunya. El projecte s’ha desenvolupat amb la col·laboració de l'Associació d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC), ajuntaments i diverses institucions.
La torre del Telègraf de Montornès apareix al costat d’altres elements com la Torre de l'Aigua de Sabadell, el Canal d'Urgell, la Central de Daió, el Mercat del Born o el Viaducte dels Masos, en el Mapa dels 150 elements imprescindibles del patrimoni industrial de Catalunya que ha elaborat el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). El treball posa en valor el ric patrimoni industrial del territori, fent accessibles els elements més significatius.
De la comarca del Vallès Oriental, apareixen la Farinera Moretó de Mollet, el conjunt industrial i tèrmic de Roca Umbert de Granollers i el pou de glaç d’Avencó de Tagamanent.
Autenticitat i testimoniatge històric, social i arquitectònic
El mapa permet la consulta per ubicació i per tipus d’activitat. Els elements tenen en comú el fet de testimoniar fidelment la seva funcionalitat històrica i d’haver mantingut la major part dels seus components arquitectònics.
En el cas de la torre de Montornès, l'Ajuntament va emprendre l'any 2007 les tasques d'excavació, restauració i museïtzació que van culminar l'abril de 2013. L’edifici combina l’aspecte que tenia a mitjan segle XIX amb les millores tècniques de seguretat d’avui dia que possibiliten l’accés i la visita. Des de l'any 2011 l'espai té la consideració de Bé Cultural d'Interès Local.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.