Els Ajuntaments de Montornès i de Montmeló van organitzar, divendres dia 12, un acte de reconeixement a l’arquitecte Toni Gironès, que ha estat premiat a la XII Bienal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme pel projecte arquitectònic de Mons Observans i també pel mateix treball ha rebut el Premi Opinió dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme
Divendres, en un acte al punt d’informació del jaciment de Mons Observans, els Ajuntaments de Montornès i de Montmeló, l'Institut d'Arqueologia Clàssica ICAC, i el departament de Cultura de la Generalitat van reconèixer i felicitar Toni Gironès per les distincions que ha rebut els darrers dies pel seu treball en el projecte arquitectònic del jaciment romà Mons Observans.
El públic dels FAD premia Gironès
Dijous al vespre, Toni Gironès va rebre el Premi Opinió dels Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme 2013. Els socis dels FAD i el públic que va assistir a l’acte de lliurament de guardons van escollir la proposta de Gironès a Can Tacó – Turó d’en Roina d'entre una trentena de finalistes. Aquesta distinció s’afegeix a la que li van atorgar, a final del mes de juny, el jurat de la XII Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo en la categoria de Protecció del territori i Paisatge. Toni Gironès recollirà el premi al mes de novembre, en una cerimònia a Madrid.
A l’acte de divendres, hi van assistir l’alcalde de Montmeló, Antoni Guil, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Montornès, Mª Rosa Vinyallonga, la directora de Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat, Àngels Torras, i en representació de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, Josep Guitart, catedràtic d'arqueologia i també director científic del projecte de Mons Observans.
Mons Observans, la integració de la natura i la industria
Toni Gironès i el biòleg, Albert Sorolla, encarregat de la part mediambiental del projecte, van destacar la singularitat de l'emplaçament del jaciment, en una zona densament industrialitzada, a la qual es va d’haver de conjugar natura i indústria a través dels seus materials: la llicorella (material utilitzat en les restes trobades) i el ferro (com a material industrial). La proposta arquitectònica de Toni Gironès al jaciment de Can Tacó – Turó d’en Roina ha estat la que ha permès que els visitants puguin accedir i visualitzar gairebé la totalitat de les dependències que existien en època romana en aquest lloc.
En l’edició d’enguany del Premis FAD, Gironés també va quedar finalista en la categoria Ciutat i Paisatge pel projecte de construcció d'un espai transmissor al Túmul/Dolmen megalític de Seró, realitzat entre 2007 i 2012 a Artesa de Segre (Lleida).