El dissabte 27 d'octubre, a les 12.30 h s'inauguraran les obres de posada en valor dutes a terme a l’assentament romà de Can Tacó – Turó d’en Roina, que ha près el nom de Mons Observans. Durant el cap de setmana hi haurà activitats i visites guiades al jaciment.
Amb l'acte institucional d'inauguració del jaciment, previst per a les 12.30 h del dissabte 27 d'octubre, culmina un llarg procés d'estudi i posada en valor d’aquest important assentament del primer moment de la romanització, fruit d’una estreta col·laboració institucional i científica entre els ajuntaments de Montornès i Montmeló, i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.
Durant el cap de setmana es duran a terme activitats en els diversos espais que conformen el conjunt. La visita al recinte arqueològic segueix un itinerari marcat amb diversos panells de senyalització amb il·lustracions que mostren l’aspecte original de les principals dependències excavades. El visitant es mou entre plataformes de gabions metàl·lics que s’adapten a les estructures arqueològiques i recuperen la topografia de l’època. El conjunt museístic es completa amb un punt d’informació i dues aules d’arqueologia i natura a l'entorn de l’esplanada de la font, espai central de tot el complex.
Mons Observans és un assentament romà construït al darrer terç del segle II aC dalt d’un petit turó de 120 m d’altitud sobre el nivell del mar des d’on es podien controlar les principals vies de comunicació que discorrien per la plana, entre les quals destacava la via Augusta (aleshores coneguda com a Via Hercúlia), després de la conclusió de les guerres celtibèriques i abans de la fundació de les primeres ciutats romanes com Beatulo (l'actual Badalona) o Iluro (Mataró).
El punt tenia un gran valor estratègic. Es tractava, possiblement, d'un edifici fortificat de caràcter residencial, lloc de representació oficial d’algun magistrat de l’elit romana. El jaciment, amb una superfície propera als 2.500 metres quadrats, conté una part residencial, patis, estances, zones de servei i dues cisternes de grans proporcions.
La singularitat del jaciment ve remarcada per les notables restes de pintura mural romana de primer estil pompeià recuperades en diversos àmbits de l'assentament. Es tracta d'una troballa excepcional en el context de la península ibèrica, on són escassos els exemples d'aquest estil decoratiu documentat, principalment, a les ciutats romanes de Pompeia i Herculà (Itàlia). Un cop restaurats, els fragments de pintura mural es conserven al Museu Municipal de Montmeló.
L’any 2008 el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar l'assentament Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) en la categoria de zona arqueològica.