Els alcaldes de Montornès i de Vallromanes, Daniel Cortés i Lourdes Prim, i Maria Concepción Martorell Castillejos, comtessa de Alba de Liste i propietària de les finques, han signat el document de cessió d’ús aquest divendres a Teià
L’objectiu de la cessió, a l’entorn de 19.000 metres quadrats, és la preservació patrimonial i la protecció física del jaciment ibèric, que està situat entre els termes municipals de Montornès i de Vallromanes, i del castell medieval de Sant Miquel.
Els terrenys objecte de la cessió estan inclosos dins de l’àmbit declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), en el cas de Montornès per acord del Ple Municipal del 2 de juliol de 2009.
El treball d’investigació dels professors del Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona, Josep Guitart i David Asensio, va presentar l’any 2010 com a hipòtesi que el jaciment de Sant Miquel correspon a un nucli laietà que tenia una superfície mínima entre 1,5 i 2,5 hectàrees.
Pel que fa al Castell de Sant Miquel, la fortificació té la qualificació de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Es troba al punt més alt del municipi, a 426 metres d’alçada. La primera notícia escrita sobre el Castell de Montornès és de l’any 1.109, tot i que la seva construcció és, segurament, anterior.
Del Castell, avui dia només queda dempeus una meitat de la torre circular de l’Homenatge.
El conveni, que té una durada de 30 anys, permetrà que els municipis duguin a terme l’explotació científica del jaciment i la recuperació del Castell de Sant Miquel i dels seus accessos.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.