La incorporació del document, que data de 1764, ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Obra Social de la Caixa d’estalvis UNNIM, que n’ha finançat l’adquisició
Aquest dimarts, al migdia s’ha presentat públicament a la Sala d’Actes de l’Ajuntament, el manuscrit que ha arribat a l’Arxiu Municipal gràcies a la col•laboració de l’Obra Social de la Caixa d’Estalvis Unió de Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Montornès Daniel Cortés, i del director de l’Oficina d’UNNIM a Montornès, José Luís Rodríguez Pérez.
La col·laboració de l’entitat financera ha permès l’adquisició d’un volum manuscrit amb els resums o regestos dels continguts dels pergamins que el noble Bernardino Lluis d’Ardena tenia en poder seu l’any 1764, procedents dels llinatges Montornès, Ribot i Tarafa. Aquest noble era l’hereu, per línia successòria directa, dels Taverner de Montornès i dels Ardena, entre d’altres.
El llibre, que es troba en bon estat de conservació, està enquadernat en cobertes de pergamí i conté 183 fulls de paper (366 pàgines) de 21 x 30 cm. El manuscrit recull en tinta i en lletra força clara la descripció de 720 pergamins ordenats en 37 sèries documentals en què queden registrades operacions comercials i successòries (concòrdies, sentències, vendes, donacions, testaments, capítols matrimonials, etc.) ocorregudes en diferents punts de la comarca, especialment a Montornès.
El document ha arribat a l’arxiu a través d'un particular que l'havia adquirit al mercat dels Encants de Barcelona. El cost final de l’operació, després de la taxació realitzada amb l’assessorament d’experts del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat i l’acord amb el venedor, ha estat de 1.100 euros, finançats integrament per l’Obra Social d’UNNIM.
Aquest manuscrit és, probablement, un document únic, que conté la informació sobre moltes operacions escrites en pergamins que daten de finals del segle XII fins als primers anys del segle XVIII. El volum, que està a disposició dels investigadors, passa a ser una peça important dels fons arxivístics municipals.