Dia i hora: diumenge 22/11/2015 a les 10:30
Lloc: Mons Observans Parc Arqueològic
La jornada científica se centrarà enguany en les pintures murals romanes de primer estil pompeià que decoraven les estances nobles de l'assentament.
Per tercer any consecutiu Mons Observans s'adhereix a la celebració de la Setmana de la Ciència per presentar els resultats dels estudis de recerca que els investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica estan duent a terme al jaciment.
10.30 h Conferència Restauració de les pintures murals romanes a càrrec de Débora Iglesias i Isabel Parra (restauradores)
Fa més de 2.000 anys, l’assentament de Mons Observans va quedar abandonat i, una a una, totes les estances es van ensorrar i van anar perdent les pintures murals que les decoraven. Algunes d’aquestes pintures, d’estil pompeià, s’han conservat enterrades durant segles i segles i avui les podem contemplar gràcies a la feina meticulosa dels arqueòlegs i les restauradores que les han recuperat. Us presentarem un petit conjunt d’estucs acabats de restaurar gràcies al Programa de restauració 2015 de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
11 h Conferència Pintures murals: estudi dels pigments i dels morters a càrrec d’Àfrica Pitarch (doctora en geologia), Esther Rodrigo i Josep Guitart (doctors en arqueologia)
Sabíeu que les estances nobles de l’assentament romà de Mons Observans estaven decorades amb elegants pintures murals de primer estil pompeià? I que els pintors que les van elaborar coneixien molt bé el seu ofici i per fer-les van utilitzar alguns materials molt preuats com el cinabri? Si voleu conèixer la importància d’aquestes pintures no us podeu perdre la conferència que impartiran els especialistes que les han estudiat.
12 h Taller de ciència amb Toga
Moltes vegades pensem que els antics, pel fet de viure fa molts anys, no gaudien d’una vida amb ajudes tècniques. I no és pas així: tant grecs com romans disposaven d’un arsenal d’eines, maquinària, fonts d’energia i armes sofisticades. Us proposem passar una estona entretinguda revivint alguns dels moments estel·lars de la ciència antiga: la màquina de vapor d’Heró d’Alexandria, la clepsidra, el quadrant solar, la catapulta … són només uns exemples del que veureu (i fareu) en un matí de Ciència amb Toga amb la col·laboració dels amics de Còsmik.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.