Experts i estudiosos han explorat paral·lelismes entre la documentació existent sobre el castell i les peces trobades al llarg de les campanyes d'excavació que s'hi han dut a terme. També s'han conegut més detalls sobre la construcció de la torre de l'homenatge i d'altres espais identificats recentment, com la cuina ubicada a l'anomenat Edifici 3.
Des que es va realitzar la primera campanya arqueològica al Castell de Sant Miquel l’any 2016, els i les professionals que han excavat el recinte han anat recopilant un gran volum d’informació sobre aquest Bé Cultural d’Interès Nacional. Per apropar part d’aquestes dades al veïnat, tres dels arqueòlegs que formen part de l’equip investigador, Ivan Salvadó, Jordi Serra i Ferran Díaz, van oferir una conferència el 28 de novembre al Teatre Margarida Xirgu. La sessió, inclosa en el programa de les Festes de Tardor, va aplegar gairebé 150 persones.
Durant la tarda es van realitzar tres ponències, la primera de les quals estava dedicada a una aproximació històrica al castell a partir de la revisió de textos i documents. Entre elles es van destacar les il·lustracions de l’Armorial Català d’Steve Tamborino, que contenen escuts heràldics vinculats a la família Montornès, a Roger de Llúria (almirall de la corona) i als comtes de Darnius, tots propietaris del castell i de l’antic domini feudal en algun moment de la història. En aquest sentit, es van explorar els paral·lelismes entre els escuts i el registre material conservat, com les cinc peces metàl·liques amb l’escut de Roger de Llúria localitzades entre les restes del castell, o les pedres decorades amb l’escut heràldic de Montornès a Vallromanes.
A la segona intervenció es va descriure detalladament el procés de construcció de la torre mestra o de l’homenatge, actualment l’element més visible, significatiu i antic del castell. Per erigir-ne l’estructura (llavors símbol de poder i de defensa) es van emprar sistemes de bastides.
Finalment, els arqueòlegs van donar detalls sobre l’anomenat Edifici 3, un espai on s’han identificat evidències d’una cuina que va estar en funcionament durant la segona meitat del segle XII i inicis del segle XIII. En aquest àmbit s’han localitzat restes arqueològiques de gran interès i en bon estat de conservació, com ara mànecs d’os decorats que podrien pertanyen a ganivets.
En aquests moments l’equip treballa en el desenrunament i la documentació de la capella de Sant Miquel i la zona que l’envolta.