El Teatre Margarida Xirgu ha acollit l’acte de celebració del desè aniversari d’aquest laboratori on es desenvolupen eines i estratègies per a la millora de la qualitat de l’aigua de rius molt influenciats per l’activitat humana.
Enguany l’Urban River Lab (URL) celebra 10 anys de funcionament i per això aquest matí el Teatre Margarida Xirgu de Montornès ha acollit una jornada de ponències i una taula rodona sobre la temàtica. L’URL és un laboratori experimental a l’aire lliure, situat a la depuradora montornesenca, on s’hi fan assajos per a la millora de la qualitat de l’aigua de rius urbans altament modificats.
Un centenar de persones han assistit a l’acte, en què diversos/es investigadors/es han fet balanç dels coneixements adquirits durant aquesta dècada. Entre altres aprenentatges, s’ha confirmat que espècies pròpies de ribera (com el jonc, el canyís o el lliri groc) i substrats com sorres, graves o pedres contribueixen a la millora de l’aigua efluent de depuradora.
A la sessió també s’han posat sobre la taula algunes solucions basades en la natura que existeixen per a la restauració d’ecosistemes i que s’han popularitzat en els darrers anys arreu d’Europa. Entre elles s’ha destacat el disseny de basses i jardins, sistemes naturals sense manteniment que recullen aigua i la milloren in situ, eliminant contaminants emergents.
La jornada ha finalitzat amb una visita a l’URL, on el públic ha pogut conèixer l’espai de primera mà.
L’Urban River Lab, un laboratori pioner i de referència internacional
L’URL va néixer el 2014 i es va convertir en el primer laboratori d’aquestes característiques al territori espanyol. Durant aquest temps, al voltant de 50 investigadors/es d’arreu del món han realitzat assajos i treballs acadèmics a l’emplaçament, alguns dels quals publicats a revistes científiques de renom.
L’espai forma part del projecte europeu de recerca INTERFACES (Marie Curie Actions Initial Training Networks ITN de la Unió Europea), i ha estat promogut pel Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB), el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i Naturalea-Conservació SL, amb la col·laboració del Consorci per a la Defensa de la Conca del riu Besòs, l’Ajuntament de Montornès del Vallès i el projecte Cleanleach.
Al web de l’Urban River Lab podeu consultar tot un seguit de projectes mediambientals duts a terme al laboratori.