És una de les conclusions d'un estudi sobre percepció de l’estat de salut i els estils de vida entre els joves de 15 a 16 anys de Montornès.
L'estudi, realitzat per la Diputació de Barcelona a 115 alumnes de 4t d'ESO dels INS Marta Mata i Vinyes Velles, es va fer en format telemàtic a finals de 2020 en plena pandèmia, i això ha permès valorar l'impacte de la crisi sanitària en la salut emocional dels joves.
L'informe ofereix dades sobre la sexualitat, les addiccions, els hàbits alimentaris i de consum, el lleure i l’oci, la mobilitat i seguretat viaria, i les relacions interpersonals. Els resultats mostren patrons de conducta dels joves similars als d'altres municipis.
Pel que fa a l'impacte de la pandèmia, les noies (58,5%) senten més angoixa pel futur que abans de la pandèmia, i que els seus companys (39,7%). Elles han patit més ansietat i irritabilitat.
Les xarxes i la navegació per internet ha fet que descuidin les relacions socials en un 50% dels casos. Els videojocs continuen ocupant un temps important, (nois 65,5%).
Relacions sexuals i consum de substàncies
Més de la meitat dels joves afirma haver consumit alguna vegada alcohol i fumat tabac a diari. Les noies superen els nois en 10 o més punts percentuals. És significatiu el consum de la marihuana, així com la seva percepció d’innocuïtat, i també la proliferació dels tranquil·litzants en percentatges d’ús similars als de la població adulta.
L’edat d’inici de relacions sexuals complertes es torna a situar als 15 anys (1 de cada 3 en les noies i de cada 4 en els nois).
Aquesta és la segona vegada que Montornès participa en l'enquesta, dissenyada pel Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona. La primera va ser durant el curs 2015-2016. Donada l'excepcionalitat de la situació per la pandèmia, es preveu que d'aquí a 2 anys, i no de 4 com és habitual, es torni a plantejar el qüestionari de salut.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.