La intervenció arqueològica se centra en l’estudi i recuperació de la Torre de l’Homenatge, l’element més emblemàtic de l’edificació.
En els darrers dies s'ha posat en marxa la intervenció arqueològica corresponent a la primera fase del Pla Director del castell de Sant Miquel. Aquesta fase té com a objectiu l’estudi i recuperació de la Torre de l’Homenatge, l’element més emblemàtic de la construcció tant per la seva significació històrica com pel seu volum arquitectònic. Es preveu desenrunar tant l’interior com el perímetre extern de la torre i documentar-la àmpliament. A la intervenció arqueològica li seguirà una actuació de consolidació per tal d'aturar la degradació de l’estructura.
Els treballs es van posar en marxa el 14 d'octubre i tenen una durada prevista de 6 setmanes. L'actuació està dirigida pels arqueòlegs Ferran Díaz, del departament de Gestió del Patrimoni de l'Ajuntament i per Jordi Serra, de l'empresa Abans SL. L’excavació anirà a càrrec de l’empresa d’arqueologia Àtics SL. El pressupost total de la intervenció se situa a l'entorn dels 65.000 euros, dels quals la Diputació de Barcelona n’aportarà 45.000.
La recuperació del Castell, un projecte compartit
Els ajuntaments de Montornès i de Vallromanes treballen des de fa anys per possibilitar l’estudi arqueològic i documental del castell de Sant Miquel, que té la consideració de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional). Per fer-ho, han comptat amb la col·laboració de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona.
L’any 2016 es va realitzar una primera campanya d’intervenció arqueològica. Les dades obtingudes van ser fonamentals per a la confecció del Pla Director del castell, el document que marca el full de ruta per a la recuperació d’aquest monument tant representatiu per a les dues poblacions. El Pla Director va ser lliurat al 2018. Abans d'això, al 2017, ja es va dur a terme una actuació de consolidació de la Torre de l’Homenatge.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.