El projecte preveu deu fases d'actuació per aturar el procés de degradació del monument, recuperar-lo i fer-lo accessible i visitable per a la ciutadania. Les actuacions en el seu conjunt estan quantificades en 520.800 euros.
Aquest dilluns s'ha presentat a l'Ajuntament de Montornès el Pla director del castell de Sant Miquel. L'acte ha comptat amb la presència dels alcaldes de Montornès i de Vallromanes, José A. Montero i David Ricart, respectivament, i del diputat delegat d'Urbanisme de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut. També han intervingut els autors del projecte: l'arquitecte Jaume Serra i l'arqueòleg Ferran Díaz.
El pla director analitza els antecedents històrics, descriu la situació actual i l’estat de conservació del conjunt medieval i proposa les mesures a prendre per aturar el procés de degradació de les estructures, facilitar la visita i la lectura arquitectònica del monument i ampliar la informació (històrica i arquitectònica) del conjunt.
Deu fases de recuperació, començant per la torre de l'homenatge
El projecte proposa una planificació en deu fases, la primera de les quals està dedicada a l'element visual més identificatiu del castell: la torre de l'homenatge. Posteriorment es recuperarà la capella de Sant Miquel, els sectors nord, el fossat i la part del llevant llevant i del sud. Les actuacions també inclouen l'habilitació dels accessos i d'un espai d'aparcament per la banda de Vallromanes. Les darreres fases es dedicaran a l'antic domicili i al pati d'armes del castell. El projecte culminarà amb l'adequació de l'espai per a la visita pública.
El pla valora econòmicament les actuacions previstes en 520.800 euros. Pel que fa a la redacció del document, que ha estat dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, el cost ha estat de 20.000 €. La Diputació també ha fet una aportació de 45.000 euros per posar en marxa la primera fase del projecte.
Periòdicament rebràs un e-mail amb un resum del que es publica en aquest web.